Jossain välissä aiemminkin mainitsin, että minulla on "persoonallinen sydän". Tämä asia varmistettiin jälleen kerran tänään. Kävin kolmatta kertaa (elämässäni) sydämen ultraäänitutkimuksessa. Ja jälleen lääkäri totesi, että sydämen oikea puoli on laajentunut. Tämä on fakta. Syy laajentumaan onkin sitten kysymysmerkki. Erikoistuva lääkäri Jyrki  luetteli yleisyysjärjestyksessä listan syitä, jotka olivat käsittääkseni kaikki enemmän tai vähemmän synnynnäisiä, siis valuvikoja. Mutta tärkein tieto oli se, ettei hengenvaaraa ole. *huoh* Olen näille lääkärikäynneille mennyt aina kuin kuolemantuomiota odottaen. Tärkeää on kuitenkin korjata vika, mikä ikinä se onkaan, jotta siitä ei vuosien ja vuosikymmenien kuluessa tulisikaan mitään hengenvaarallista. Vika korjataan ja sydämen laajeneminen, joka siis on oire, sydämen keino kompensoida tilannetta, pysähtyy ja jossain määrin myös korjaantuu.

Seuraavaksi edessä on sydämen katetrointitutkimus. Eli nivusista sisään ja verisuonia pitkin sydämeen katselemaan sisältäpäin mitä sinne kuuluu. Kuulostaa huisilta, mutta olen sen suhteen melko rauhallisella mielellä - ainakin juuri nyt :) Sen tutkimuksen perusteella katsotaan tarvitaanko uusia tutkimuksia ja jos niin millaisia, vaihtoehtoja hän luetteli muutaman. Ja sitten löytyneen vian mukaan päätetään myös korjaustoimenpiteestä, niitäkin hän luetteli muutaman. Vaihtoehtoja oli äärilaidasta toiseen, lääkehoidosta avosydänleikkaukseen... mutta ne asiat ovat tulevaisuuden murheita. Niitä yritän olla miettimättä. Älä ajattele vaaleapunaista elefanttia ;)

Kyselin myös miten mahdollinen tuleva raskaus - sitten joskus - vaikuttaa tilanteeseen. Jyrki sanoi että pitäisi erittäin harvinaisena jos sydämestä nyt vielä löytyisi jotain sellaista, joka olisi esteenä raskaudelle. Sellaiset sydämen vaivat, jotka on esteenä, ovat runsasoireisempia kuin mitä mulla nyt on.